fbpx

Bota e Gruas

Si të veproj kur fëmija sëmuret?

Nuk mund të shmanget fakti që fëmijët tuaj do të sëmuren herë pas here, dhe kur të sëmuren, kjo mund të ndikojë në përparimin që keni bërë me gjumin e tyre në një kohë shumë të shpejtë.

Sot unë do të rendis disa nga gabimet e zakonshme që bëjnë prindërit kur fëmija i tyre sëmuret, dhe si të siguroni rehati dhe vëmendje shtesë që i nevojitet femijes pa u tërhequr pas nga aftësitë e tyre të gjumit të fituara me vështirësi. Pra pa krijuar vese dhe varesi te reja.

Ju e dini se problemet shendetesore kur kemi nje femije te vogel jane dicka qe mund te shfaqet shume shpesh. Rastet më të shpeshta ku ata i marrin këto sëmundje janë gjatë qëndrimit në kopësht/çerdhe ose gjatë kontaktit me fëmijët e tjerë. Ata do të ftohen, ose do t’i zërë gripi.

Por si veprohet ne rastet kur femija semuret persa i perket gjumit?

Unë mendoj se gjëja kryesore që prinderit bëjnë kur një fëmijë sëmuret është se ata kanë dëshirën për ta mbajtur fëmijën e tyre në shtrat me ta. Dhe normalisht e kuptoj. Se e keni këtë person të vogël të sëmurë me pak ethe ose hundë të zënë dhe doni ta ngushëlloni dhe mënyra më e mirë për ta ngushëlluar do të ishte ta merrni në shtratin tuaj në mënyrë që të përqafoheni gjatë gjithë natës.

Tani ky është gabimi më i madh që prindërit bëjnë kur një fëmijë sëmuret, ta sjellin fëmijën në shtratin e tyre.

Sepse mund te dalin disa probleme me lidhje me këtë. Nëse foshnja juaj kishte shumë dëshirë të flinte në shtratin tuaj dhe më pas ju i keni mësuar të flejë në shtratin e tij, tani ai do të jetë vërtet me i lumtur se kurre që e keni zhvendosur përsëri në shtratin tuaj dhe  nuk do ta kuptojë se kjo ka ndodhur per arsyen shendetesore dhe kontrolli.

Pra, nëse ata kalojnë disa netë në shtrat me ju përsëri, tani ata kujtohen se sa e kanë dashur atë model gjumi dhe ju me siguri do të keni shumë protesta ose grindje kur doni t’i ktheni në shtratin e tyre.

E njejta gje, pra sersh problem do te jeni duke hasur edhe nese ata nuk kanë fjetur me ju, atëherë do të keni një problem tjetër në atë që ata nuk do të flenë mirë në shtratin tuaj.

Dua të them kujtoni kur flinit vetëm dhe më pas duhej të mësoheshit me një partner, ky është një proces i ngjashem. Thjesht nuk ndodh natyrshëm për njerëzit qe te mesohen brenda nates te flejne nga nje vend ne tjetrin menjehere. Duhet kohe te pershtaten. Fëmija juaj do të pyesë se çfarë po ndodh dhe ku po “detyrohet” te fleje. Me shume mundesi nuk do te ndihet rehat. Sepse eshte mësuar sipas mënyrës sw vet. Dhe asnjëri prej jush nuk do të ketë një gjumë cilësor.

Pra, këshilla ime është nëse jeni vërtet të shqetësuar dhe doni të kontrolloni fëmijën tuaj, shkoni pranë tyre. Merrni një dyshek me ajër ose vendosni një dyshek poshtë në dysheme. Kaloni disa net pranë krevatit të fëmijës në mënyrë që të mund ta monitoroni atë pa u dashur te beni spostimin e tij nga krevati.

Mos qëndroni për një kohë të gjatë. Rregulli im i përgjithshëm është çdo gjë që aplikohet per tre netë mund të bëhen zakon. Pra, nëse flini atje për tre netë, natën e katërt fëmija juaj mund të mendojë që ai është vendi juaj i ri për të fjetur dhe do te vazhdoje ta kerkoje edhe pasi te ndihet me mire.

Këshilla tjetër është të mos bëni asgjë jashtë normës. Ne kete rast mund te shkoni vazhdimisht per te kontrolluar femijen sapo te filloje te ndihet me mire. Mund të bëni një përqafim. Mund t’i fshini hundët. Mund të jepni një gotë ujë. Ju mund t’i bëni të gjitha këto gjëra për t’i ofruar një ngushëllim dhe lehtësim fëmijës tuaj të sëmurë, por mos bëni asgjë si për shembull t’i ofroni qumesht nëse tashmë e keni ndaluar atë dhe femija nuk e kerkon me gjate nates dhe nuk e ka me te nevojshme. Edhe dicka e tille përsëri nëse vazhdon për më shumë se disa netë mund të bëhet përsëri një zakon.

Pra, ne duhet të qëndrojmë fort pas asaj që kemi arritur deri tani. Përveç nëse, mjeku juaj ju ka rekomanduar që t’i ofroni ushqim gjatë natës, pastaj vazhdoni padyshim, por në të kundërt, mos e bëni. Mundohuni t’i përmbaheni sa më shumë asaj që keni arritur, që është se fëmija juaj ka disa aftësi të shkëlqyera të pavarura të gjumit.

Shumica e fëmijëve do të duan pak ngushëllim ose përkëdhelje, por ata do të bëjnë një lloj lëvizjeje  kur të jenë gati të kthehen në gjumë sepse = ata kanë tashme aftesine ta bejne kete pa ndihmen tuaj.

Femija i sëmurë duhet të dijë se ju jeni aty, ju duhet të ndjeni se po ndihmoni në çdo mënyrë që të mundeni dhe ta dini se sapo sëmundja të ketë mbaruar për aq kohë sa ju jeni mbajtur fort dhe nuk jeni tunduar në shumë rregulla kur bëhet fjalë për gjumin, fëmija juaj duhet të kthehet shumë shpejt për të fjetur mirë përsëri edhe pse gjate problemit shendetesor duket se gjumi este crregulluar. Jo! Eshte normale qe femija te kerkoje dhe te kete nevoje per extra komfort por pa ju rikthyer veseve qe mund te kete pasur.

Pra, thjesht qëndroni pas të gjitha atyre zakoneve të mrekullueshme që keni punuar kaq shumë për të krijuar dhe do t’i kaloni sëmundjet pa asnjë lloj problemi.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Direct Transfer IBAN: