fbpx

Bota e Gruas

3 arsye pse nxirrni pak qumësht ose aspak kur e pomponi

Po mundoheni të pomponi qumështin nga gjiri dhe vini re që asgjë nuk del jashtë? Ka disa arsye pse kjo mund të ndodhë. Këtu janë disa përgjigje për pyetjet tuaja më të zakonshme.

Më poshtë do t’ju tregojmë 4 raste kur mund t’ju dalë vetëm pak qumësht kur pomponi. Secili rast ka një strategji të ndryshme se si mund ta zgjidhni atë.

  1. Ju i ndieni gjinjte te mbushur, por shumë pak qumësht del jashtë

Ne momentin qe gjinjte jane shume te mbushur do te jete e veshtire te nxirrni jashte qumeshtin, kjo pasi qumështi nuk mund të rrjedhë vetë nga gjiri, vetëm kur ju e pomponi atë.

Rrjedhja e qumeshtit nga alveolat drejt kanaleve te qumeshtit dhe me pas drejt thithave është një përgjigjje e sinjalizuar, që do të thotë se truri merr sinjal për ta lejuar qumështin të dalë jashtë me anë të një stimulimi të caktuar dhe nje nder to eshte edhe thithja. Oksitocina mundeson tkurrjene alveolave te gjinjve dhe me pas rrjedhjen e qumeshtit.

Pra, çfarë bëni nëse jeni duke luftuar për të marrë kete rrjedhje te qumeshtit me ane te pompës tuaj?

Shumë nena zbulojnë se shikimi i videove të foshnjave ndihmon në nxitjen e përgjigjes. Ju mund të provoni të bëni një video të foshnjës tuaj kur filloni të kujdeseni për të për të kapur të gjithë tingujt. Pastaj provoni ta shihni kur të filloni pompimin tuaj dhe shikoni nëse funksionon.

Disa gjëra të tjera që mund të provoni përfshijnë të shihni nëse dridhjet ndihmojnë (mund të filloni me një furçë dhëmbësh elektrike), duke provuar para pompimit edhe me një kompresë të ngrohtë ose duke parë nëse mund të arrini një zbutje me dorë nepermjet masazheve.

  • Sapo keni lindur fëmijën tuaj dhe nuk po pomponi fare qumësht

Nëse keni lindur fëmijën tuaj javën e kaluar dhe nuk nxirrni qumësht kur pomponi, problemi mund të jetë që qumështi juaj nuk ka ardhur ende.

Në fazat e vonshme të shtatzënisë dhe ditët menjëherë pas lindjes, trupi juaj prodhon një lloj qumështi të gjirit të quajtur kulloshter. Kulloshtra është një qumësht i perqendruar që siguron gjithçka që i duhet foshnjës tuaj pas lindjes. Pas 2-3 ditësh (megjithëse mund të zgjasë deri në një javë), prodhimi i qumështit në përgjithësi fillon të rritet, dhe qumështi që prodhohet kalon nga kulloshtra në qumësht më të hollë por ne sasi me te madhe.

Nëse jeni duke pompuar qumështin para se të vijë, mund të merrni pak ose aspak qumësht. Kjo mund të jetë për dy arsye:

  • Meqenëse kulloshtra është shumë e perqendruar dhe foshnja juaj nuk ka nevojë për të, gjinjtë tuaj nuk prodhojnë shumë
  • Kulloshtra është shumë e trashë dhe duket më e vështirë për tu pompuar

Nëse keni nevojë të pomponi qumështin para se të vijë dhe të shihni se po pomponi pak ose aspak kulloshter, provoni masazhin me dorë (mund të gjeni video në YouTube që mund të jenë të dobishme). Mund të jetë më e dobishme sesa të përdorni një pompë gjiri. Shtrydhjet e gjirit me dore jane te rekomandueshme gjate fazes se pare te laktacionit, perkatesisht ne momenin qe gjinjte prodhojne kulloshtren.

  • Bebi juaj ushqehet mirë, por ju nuk mund të pomponi shumë qumësht

Nuk është e pazakontë që ushqyerja me gji të shkojë mirë ndërsa jeni në pushim të lehonisë, por pastaj ktheheni në punë dhe furnizimi juaj me qumësht bie.

Pse do të ndodhte kjo?

Fatkeqësisht, disa gra duket se nuk reagojnë aq mirë ndaj pompës së gjirit si të tjerat.

Nëse ky është rasti për ju, qumështi është atje, pompa juaj e gjirit nuk është aq efektive në nxjerrjen e qumështit. Pra, pyetja nuk është se si të rrisni furnizimin me qumësht, por si ta pomponi atë.

Nëse nuk po merrni shumë qumësht kur pomponi, ka disa gjëra që mund të provoni:

  • Provoni të përdorni cikle të ndryshme. Fuqia e vakumit duhet të vendoset në shpejtësinë më të lartë që është e rehatshme për ju. Nëse pompa juaj ka aftësinë për të ndryshuar shpejtësinë e ciklit, luani me numrin e cikleve në minutë dhe gjeni atë që është më e mira për ju.
  • Sigurohuni që po përdorni kupat e duhura të gjirit. Disa pompa vijnë vetëm me një kupë të një madhësie, por kjo mund të mos jetë madhësia më e mirë për ju. Përdorimi i gabuar mund të ndikojë në prodhimin dhe nxjerrjen efektive te qumeshtit nga gjinjte.
  • Bëni masazhimin e gjirit gjatë pompimit. Masazhimi gjatë pompimit mund t’ju ​​ndihmojë të  nxirrni më shumë qumështin e gjirit.
  • Nëse shihni që qumështi ndalon spërkatjen, kjo nuk do të thotë që nuk keni më qumësht. Vazhdoni të pomponi edhe 5 minuta të tjera për të parë nëse mund të merrni një rrjedhje të dytë (nxitja e alveolave prej oksitocines per te mundesuar edhe nje rrjedhje te dyte te qumeshtit drejt kanaleve dhe me pas drejt thithave).
  • Merrni parasysh zëvendësimin e pjesëve të pompës së gjirit. Pjesët e pompës së gjirit ndalojnë së funksionuari me kalimin e kohës, dhe kjo mund të ndikojë në thithjen e pompës suaj. Dhe patjeter merrni ne konsiderate nderrimin e pompes nese shikoni se ajo qe keni nuk eshte efektive ne kete proçes.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Direct Transfer IBAN: