Bota e Gruas

Çfarë është metoda LED WEANING e ushqyerjes tek foshnjat?

Led weaning është një metodë e futjes së ushqimit të ngurtë tek foshnjat, ku puretë dhe ushqimi me lugë anashkalohen tërësisht në favor të ushqyerjes me gishta nga ana e bebes.

E shpikur si metode nga Gill Rapley, një ish-infermiere e shëndetit publik në Mbretërinë e Bashkuar, led weaning u ofron prindërve një mënyrë për të anashkaluar plotësisht idenë e ushqimeve ne forme pureje të foshnjave. Led weaning është veçanërisht e popullarizuar në mesin e prindërve që duan të shmangin rritjen e fëmijëve që bëjnë naze me ushqimin.

Në thelb, led weaning thekson pavarësinë e femijes Një prind duhet të presë që fëmija i tij të tregojë shenja gatishmërie për të ngrënë dhe të ndjekë sinjalet e femijes. Fëmijët ulen në tryezën e ushqimit gjate nje vakti te familjes, inkuarjohen të marrin ushqim me gishtat e tyre dhe u jepet të hanë aq sa kanë nevojë. Foshnjat që ushqehen me ushqime të ngurta  gjithashtu vazhdojnë ushqyerjen me gji ose biberon dhe lejohen të përcaktojnë se kur ato vakte me qumësht duhet të rrallohen.

Përfitimet e LED WEANING

Studimet sapo kanë filluar të analizojnë ndikimet e led weaning, por ne e dimë se ka shumë përfitime për ta lënë fëmijën sipas kesaj metode.

Me rëndësi parësore është nxitja e pavarësisë: me ndërprerjen e foshnjës nga gjiri, fëmija juaj do të mësojë të hajë vetë dhe të ketë kontroll mbi atë që ha dhe sa ha. Përvoja tregon se femijet të cilëve u jepet ky kontroll mbi atë që hanë herët kanë më pak gjasa të bëjnë naze për ushqimin.

Përfitimet e tjera të led weaning përfshijnë mundësinë që fëmija juaj të praktikojë aftësi tëzhvillimit motorrik si edhe oral. Vetë-ushqyerja si edhe nje sere trajtash te ushqimit, i mundësojne fëmijës tuaj të punojë në lëvizjet e gjuhës, forcimin e nofullës, gëlltitjen, si dhe aftësitë e shkëlqyera për të marrë ushqimin me gishta.

Së fundmi, studimi aktual tregon se femijet që fillojnë të konsumojnë ushqime të ngurta me gishta nuk kanë më shumë gjasa të mbyten me ushqim sesa foshnjat që ushqehen me lugë.

Për sa i përket përfitimeve për prindërit, përfitimi më i dukshëm është se led weaning është shpesh metode ushqyerje më e lehtë krahasuar me ushqyerjen me pure dhe luge.

Përfitimet e vetë-ushqyerjes së fëmijës suaj

  • Pavarësia: Foshnja mëson të hajë në mënyrë të pavarur dhe është në kontroll të plotë.
  • Zhvillimi: Foshnja praktikon aftësi kritike të lëvizjes.
  • Kontrolli i oreksit: Foshnja është përgjegjëse për sa duhet të hajë dhe mëson të ndalet kur është ngopur.
  • Lehtësia: Foshnja duhet të hajë atë që hani ju. Më pak vakte të veçanta!
  • Shumëllojshmëria: Foshnja mund të hajë një larmi shijesh, të cilat mund të zvogëlojnë nazet më vonë.
  • Dreka dhe darka familjare: Foshnja është pjesë e vaktit tuaj familjar, duke ngrënë me ju.
  • Ngrënia jashtë: Është më e lehtë për të ngrënë në restorante pasi foshnja mund të hajë ushqim të plotë.
  • Argëtim: Foshnjave u pëlqen të prekin, inspektojnë dhe provojnë shije dhe cilësi të ndryshme.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Direct Transfer IBAN: