fbpx

Bota e Gruas

Këshilla për prindërit: Si të përmirësoni sjelljen e fëmijëve?

Fëmijët e vegjël shpeshherë kanë një sjellje që është shumë e vështirë për t’u kuptuar dhe normalisht edhe shpesh prinderit gjenden ne veshtiresi persa i perket menyres si duhet te veprojne per te menaxhuar nje sjellje te caktuar te femijes.

Jeta mund të duket e frikshme për të vegjlit. Edhe pse kane nje deshire te madhe për të qenë të pavarur, fëmijët e vegjël nuk mund të lëvizin gjithmonë aq shpejt sa do të donin ose të shprehnin qartë nevojat e tyre. Ata gjithashtu kanë tendencë të kenë probleme në zbatimin e rregullave qe ju si prinder vendosni si edhe ne lidhje me kontrollin e inatit. Kjo mund të çojë në  sjellje të gabuara. Por ju mund ta mësoni vogëlushin tuaj të sillet mirë duke i ofruar dashuri, rregulla të qarta dhe njëfarë rutine.

Merrni parasysh këto këshilla praktike të prindërimit:

Shprehini dashurinë

Sigurohuni që shfaqja e dashurisë për fëmijën tuaj të jetë më e madhe se çdo terheqje vememendje qe ju i beni ne lidhje me nje situate te caktuar. Përqafimet, puthjet dhe ngacmimet, pra perqasja e nje sjellje dhe veprimeve pozitive nga ana juaj e sigurojnë fëmijën tuaj për dashurinë tuaj. Lavdërimi dhe vëmendja gjithashtu mund të motivojnë vogëlushin tuaj që të ndjekë rregullat qe ju keni vendosur te ndiqen ne familje.

Jepini përparësi rregullave

Në vend që ta mbingarkoni fëmijën tuaj me rregulla që në fillim, të cilat mund ta trembin atë, jepini përparësi atyre që janë të drejtuar së pari drejt sigurisë dhe gradualisht shtoni rregulla me kalimin e kohës.

Parandaloni zemërimin

Është normale që një fëmijë të ketë nje shperthim inati. Për të zvogëluar shpeshtësinë, kohëzgjatjen ose intensitetin e zemërimit të fëmijës suaj ju duhet te:

 • Njihni kufijtë e fëmijës tuaj. Fëmija juaj mund të sillet keq sepse ai nuk e kupton ose nuk mund të bëjë atë që ju kërkoni.
 • Shpjegojini se si të ndjekë rregullat.
 • Merrni ‘jo’ me qetësi. Mos reagoni keq kur fëmija juaj thotë jo. Në vend të kësaj, përsëriteni me qetësi kërkesën tuaj. Gjithashtu mund të përpiqeni të shpërqendroni fëmijën tuaj ose të bëni një lojë te tille qe mundeson favorizimin e sjelljes pozitive tek femija. Ai do te jete i prirur te beje atë që dëshironi më me lehtësi nëse bëni një aktivitet argëtues së bashku.
 • Zgjidhni limitet tuaja. Nëse i thoni jo gjithçkaje, fëmija juaj ka të ngjarë të trembet. Shikoni për momentet kur është në rregull të thuash po. Pra jo cdo situate dhe veprim i femijes duhet te shoqerohet nga fjala “jo” e juaja.
 • Ofroni zgjedhje, kur është e mundur. Inkurajoni pavarësinë e fëmijës tuaj duke e lënë atë të zgjedhë një palë pizhame ose një histori para gjumit.
 • Shmangni situatat që mund të shkaktojnë zhgënjim ose zemërim. Për shembull, mos i jepni fëmijës tuaj lodra shumë të avancuara për të. Gjithashtu mos harroni se fëmijët ndihen shumë të acaruar kur janë të lodhur, të uritur, të sëmurë ose në një mjedis të panjohur.
 • Ndiqni një orar. Mbani një rutinë të përditshme në mënyrë që fëmija juaj të dijë se çfarë e pret. Regjimi i mire ditor do te jete miku juaj me i mire ne kete rast.
 • Shtoni komunikimin. Mësojeni fëmijën tuaj të përdorë fjalë për të shprehur ndjenjat e tij. Nëse fëmija nuk flet akoma, merrni parasysh t’i mësoni atij gjuhën e shenjave për të shmangur zhgënjimin.

Cfare vjen me pas?

 • Pasojat natyrore. Lëreni fëmijën tuaj të shohë pasojat e veprimeve të tij, për sa kohë që ato nuk janë të rrezikshme. Nëse fëmija juaj hedh dhe thyen një lodër, ai  nuk do ta ketë më lodrën për të luajtur me të.
 • Pasojat logjike. Femija duhet te njihet me pasojat e veprimeve te tij. Tregojini fëmijës tuaj nëse ai nuk i mbledh lodrat e tij, ju do t’ia ndaloni lojën për një ditë. Ndihmojeni atë nëse është e nevojshme. Nëse fëmija juaj nuk bashkëpunon, vazhdoni me pasojat.
 • Afatet e kohës. Kur fëmija juaj sillet keq jashtë, uluni në lartesine e tij ose të saj dhe shpjegoni me qetësi pse sjellja është e papranueshme. Bëni një aktivitet më të përshtatshëm. Nëse sjellja e keqe vazhdon, drejtojeni fëmijën tuaj në një vend të caktuar, një vend të qetë pa shpërqendrime. Zbatoni afatin deri sa fëmija juaj të jetë i qetë dhe të mund t’ju dëgjojë. Më pas, sigurojeni fëmijën tuaj për dashurinë tuaj dhe drejtojeni atë në një aktivitet pozitiv.

Çfarëdo pasojash që zgjidhni, jini të qëndrueshëm. Sigurohuni që çdo i rritur që kujdeset për fëmijën tuaj të respektojë të njëjtat rregulla dhe udhëzime disiplinore. Kjo zvogëlon konfuzionin e fëmijës suaj.

Gjithashtu, kritikoni sjelljen e fëmijës suaj – jo fëmijën tuaj. Në vend që të thoni: “Ti je një djalë i keq”, thuaji “Mos vrapo në rrugë”. Asnjëherë mos përdorni dënime që dëmtojnë emocionalisht ose fizikisht fëmijën tuaj. Dhuna dhe bërtitja ndaj një fëmije nuk janë kurrë të përshtatshme.

Jepni një shembull të mirë

Fëmijët mësojnë se si të veprojnë duke parë prindërit e tyre. Mënyra më e mirë për t’i treguar fëmijës tuaj se si të sillet është të jepni një shembull pozitiv që ai të ndjekë.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Direct Transfer IBAN: