fbpx

Bota e Gruas

Hemangiomat infantile: Rreth shenjave të lindjes së foshnjës

Hemangiomat janë grumbuj të enëve të gjakut shtesë në lëkurën e foshnjës. Ata mund të jenë të pranishme tek një fëmijë i porsalindur, ose të formohen brenda pak javësh ose muajsh nga lindja. Disa mund të duken si copa luleshtrydhesh, me gunga, ndërsa të tjerat ngjajnë me mavijosje të thella. Zhvillimi i hemangiomës mund të jetë shqetësuese për prindërit e rinj.

Është e rëndësishme të identifikoni dhe të filloni monitorimin e hemangiomave foshnjore menjëherë pasi ato shfaqen, kur ato kanë tendencë të ndryshojnë më shpejt.

Ndërsa hemangiomat mund të ndryshojnë shumë në madhësi, pamje dhe vendosje, ato janë beninje (jo kanceroze). Shumica do të largohen vetë pa shkaktuar ndonjë problem. Disa hemangioma, veçanërisht ato në fytyrë ose ato që janë shumë të mëdha, kanë nevojë për trajtim herët për të parandaluar që ato të ndërhyjnë në funksionet e trupit ose të shkaktojnë plagë të përhershme. Fatmirësisht, ka trajtime të shkëlqyera në dispozicion në ditët e sotme për të parandaluar këto probleme nëse trajtohen herët.

Rreth Hemangiomave Infantile:

Hemangiomat infantile shfaqen pas lindjes së një fëmije, zakonisht brenda një muaji. Rreth 4% deri 5% e të gjithë foshnjave i kanë ato, megjithëse ato janë më të zakonshme tek vajzat, binjakët dhe foshnjat e lindura para kohe ose me peshë të ulët.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të hemangiomave infantile:

  • Hemangiomat sipërfaqësore janë quajtur “shenja luleshtrydhe”, sepse ato mund të ngjajnë me sipërfaqen e luleshtrydheve. Ato mund të fillojnë si zona të vogla të bardha, rozë ose të kuqe në lëkurë që shpejt ndryshojnë në ngjyra të kuqe më të ndritshme dhe më të ngritura. Hemangiomat sipërfaqësore mund të përqendrohen në një vend ose të përhapen në një zonë më të madhe.
  • Hemangiomat e thella kanë një sipërfaqe të lëmuar dhe formohen nën lëkurë. Ato mund të kenë një nuancë të kaltër dhe ngjajnë me mavijosje. Disa bëjnë që lëkura të duket e fryrë.
  • Hemangiomat e përziera janë një kombinim i hemangiomave sipërfaqësore dhe të thella.

Çfarë duhet të bëni nëse mendoni se fëmija juaj ka një hemangioma infantile:

Hemangiomat infantile zakonisht bëhen të dukshme në moshën 4 javësh. Ato mund të fillojnë të duken si një gërvishtje. Por shumë prej tyre pastaj rriten veçanërisht shpejt në moshën 5 deri në 7 javësh. Nëse mendoni se fëmija juaj mund të ketë hemangioma, është mirë që të kontaktoni pediatrin e foshnjës tuaj. Ai duhet t’i bëjë një kontroll fëmijës suaj brenda një afati të shkurtër kohor. Koha më e mirë për të filluar trajtimin nëse është e nevojshme është mosha rreth 1 muaj.

Pediatri juaj do të dojë të dijë:

Madhësia: A është hemangioma e vogël apo e madhe?

Vendndodhja: A është e vendosur në fytyrë ose në zonën e pelenës, ose në një zonë tjetër?

Numri: A ka një ose më shumë se një? Nëse më shumë se një, sa?

Çfarë pritet më tej:

Është e rëndësishme të vazhdoni monitorimin e hemangiomës derisa të ndalojë së rrituri. Hemangiomat sipërfaqësore zakonisht arrijnë madhësinë e tyre të plotë deri në moshën 5 muajshe, megjithëse hemangiomat e thella ndonjëherë vazhdojnë të rriten edhe më gjatë. Në disa raste, pediatri juaj mund t’i referohet një specialisti të hemangiomës foshnjore me ekspertizë në dermatologjinë pediatrike, hematologji-onkologji ose otolaringologji.

Në kohën kur një fëmijë është 6-18 muajsh, shumica e hemangiomave fillojnë të përmirësohen ngadalë. Hemangioma mund të bëhet më pak e kuqe dhe më gri ose e bardhë dhe gradualisht do të rrafshohet dhe tkurret nga qendra jashtë.

Kur duhet të trajtohet hemangioma?

Nëse hemangioma ka nevojë për trajtim varet nga mosha e foshnjës, ku ndodhet hemangioma dhe sa shpejt po rritet, nëse bëhet e dhimbshme ose e acaruar, dhe ka rrezik që të shkaktojë komplikime mjekësore me shëndetin dhe mirëqenien e fëmijës.

Ekzistojnë 3 arsye kryesore për trajtimin:

  1. Problemet mjekësore. Në raste të rralla dhe në varësi se ku ndodhen dhe sa shpejt po rriten, hemangiomat mund të fillojnë të ndërhyjnë në funksionet vitale. Hemangiomat pranë syve, hundës ose gojës së fëmijës, për shembull, mund të ndikojnë në aftësinë e fëmijës për të parë, ngrënë, marrë frymë ose dëgjuar mirë. Në raste të rralla, hemangiomat rriten brenda trupit, të cilat mund të kenë nevojë të monitorohen.
  • Çarja e lëkurës. Ndonjëherë, lëkura në sipërfaqen e hemangiomës çahet dhe bëhet një plagë e hapur (e quajtur ulçerë) që mund të çojë në gjakderdhje, infeksion ose plagë.
  • Ndryshimet e përhershme të lëkurës. Ndryshimet në strukturën ose ngjyrën e lëkurës mund të mbeten edhe pasi hemangioma të jetë zhdukur. Kjo mund të jetë shqetësuese, veçanërisht për hemangiomat në fytyrën e fëmijës. Hemangiomat e mëdha në tiparet e fytyrës si hunda ose buza gjithashtu mund të shtrembërojnë rritjen e këtyre organeve.

Cilat lloje të trajtimeve janë në dispozicion për hemangiomat?

Nëse hemangioma e foshnjës rrezikon të shkaktojë probleme, ilaçet mund të aplikohen drejtpërdrejt në lëkurë ose të merren me gojë. Qëllimi është t’i mbajë ata të mos bëhen më të mëdha gjatë periudhës së rritjes së shpejtë, ose t’i bëjë ato të tkurren më shpejt. Procedurat me lazer ose kirurgjia mund të jenë një opsion në disa raste, megjithëse në përgjithësi shmanget gjatë fëmijërisë së hershme për të shmangur rritjen e rreziqeve nga anestezia.

Trajtimet sistematike

Propranolol, një ilaç beta bllokues i përdorur për shumë vite për të trajtuar presionin e lartë të gjakut, tani zakonisht jepet nga goja si një trajtim efektiv për hemangiomat problematike. Për të shmangur një rikthim në rritje, pediatri mund të rekomandojë që terapia të vazhdojë deri kur fëmija të mbushë një vjeç. Ilaçi duhet të përdoret me vëzhgim nga mjeku për të parë efektet anësore dhe komplikimet e mundshme.

Steroidët oralë janë zëvendësuar kryesisht nga opsione më të sigurta dhe më efektive, por ende përdoren në raste të caktuara, të përcaktuara nga mjeku.

Trajtimet e lokalizuara

Ilaçet  e  aplikuara drejtpërdrejt në lëkurë mund të përdoren për hemangioma të vogla sipërfaqësore. Kremat me recetë ose pomadat që përmbajnë beta-bllokues janë opsioni më efektiv i trajtimit lokal për të ndihmuar në ndalimin e rritjes dhe nganjëherë tkurrjen dhe zbehjen e hemangiomave. Në disa raste, kremat steroide mund të rekomandohen për hemangioma më të vogla dhe më të holla.

Injeksione steroide mund të jepen drejtpërdrejt në hemangioma për të ndihmuar në ngadalësimin e rritjes së tyre. Kjo funksionon më së miri për hemangiomat më të vogla, të lokalizuara.

Trajtime të tjera

Kirurgjia zakonisht konsiderohet vetëm për hemangioma më të vogla në zonat ku ato mund të shkaktojnë probleme, ose për hemangioma të vogla me lëkurë të çarë. Për shkak se kirurgjia gjithmonë do të lërë një shenjë, dhe sepse shumica e hemangiomave përmirësohen me kalimin e kohës, operacioni i hershëm rekomandohet vetëm për një pakicë të vogël të rasteve. Kirurgjia gjithashtu mund të riparojë lëkurën shtesë ose plagët e mbetura nga një hemangiomë, por zakonisht vonohet derisa një fëmijë të jetë midis 3 dhe 5 vjeç.

Trajtimi me lazer mund të jetë i dobishëm në disa raste për të ndaluar gjakderdhjen ose për të ndihmuar në shërimin e hemangiomave me plagë të hapura (ulcera). Ato gjithashtu mund të ndihmojnë për të zhdukur skuqjet.

Mbani mend:

Kontaktoni pediatrin tuaj nëse vëreni ndonjë gjë që po zhvillohet në lëkurën e foshnjës tuaj. Pak hemangioma shkaktojnë ndonjë problem, dhe shumica largohen vetë. Por vlerësimi, monitorimi dhe trajtimi i shpejtë, kur është e nevojshme, mund të ndihmojë në sigurimin e hemangiomave problemore që të kenë sa më pak ndikim në fëmijën tuaj.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Direct Transfer IBAN: