Bota e Gruas

Formula për foshnjat dhe kapsllëku: Çfarë duhet të dini

Mjekët pediatër marrin shumë pyetje në lidhje me jashtëqitjen. Pyetja më e zakonshme: A është fëmija im me konstipacion?

Në fund të fundit, është e vështirë të kuptohet. Foshnjat e shëndetshme mund të kalojnë ditë me lëvizje të zorrëve ose e kundërta, të jenë plotësisht mirë ose të kenë probleme me jashtëqitjen e tyre dhe të kenë kapsllëk.

Pavarësisht, nëse jeni të shqetësuar për procesin e tretjes së foshnjës suaj, është e natyrshme të pyesni veten nëse ushqimi po luan nje rol ne gjithe kete. Në një farë menyre, e njëjta gjë vlen edhe per bebet që ushqehen me qumesht gjiri, kanë më pak gjasa të përjetojnë kapsllëk sesa foshnjat që ushqehen me formulë.

Çfarë e shkakton kapsllëkun tek foshnjat me formulë?

Formula është më e trashë se qumështi i gjirit, kështu që mund të duhet më shumë kohë per tu tretur prej femijes. Ndonjëherë molekulat e qumeshtit janë më të vështira për tu tretur, gjë që mund të çojë në ne kapsllëk.

Por zbulimi i kapsllëkut tek foshnjat nuk është dicka e lehtë dhe lehtësimi i kapsllëkut nga formula nuk është aq i thjeshtë.

A ka foshnja juaj me kapsllëk në radhë të parë?

Është e lehtë të mendosh se nëse fëmija juaj nuk ka bërë jashtëqitje, ai ka kapsllëk, por ‘kapsllëk’ ne te vertete do të thotë jashtëqitje e fortë.

Disa prindër mendojnë se kapsllëku nënkupton defekimin ne sasi te vogel te femijes si edhe tendosja ose skuqja në fytyrë ne momentin e defekimit mund të jetë në të vërtetë normale duke supozuar se struktura e jashtëqitjes është e butë. Foshnja po mëson të përdorë muskujt qe i duhen per defekim.

Një foshnjë që ushqehet me qumesht gjiri mund të defekoje një herë në pesë herë në ditë por ka raste kur ai shkon edhe pertej nje jave dhe kjo eshte dicka normale persa kohe barku nuk eshte i fryre, femija shfaq sinjale se nuk ndihet mire dhe fecet ne momentin e defekimit jane te forta dhe te thata. Foshnjat e ushqyera me formulë mund të bëjnë diku nga një deri në tre herë në ditë. Foshnjat me kapsllëk gjithashtu kanë tendencë të kenë lëvizje të mëdha dhe të dhimbshme të zorrëve që harkojnë shpinën, shtrëngojnë vithet dhe qajnë ndërsa defekojne.

Gjithashtu, mbani mend se: Femija qe ushqehet me formule mund te vuaje ne nje moment nga konstipacioni por me shume munesi sikleti qe ai paraqet mund te jete edhe shkaktuar nga dhimbjet e barkut, të cilat mund të shkaktojnë të qara dhe siklet. Një alergji ndaj proteinave të qumështit, intoleranca ndaj laktozës mund të jenë gjithashtu nje mundesi per ate qe femija juaj po kalon.

Pra, a ekziston formula më e mirë e foshnjës për kapsllëk?

Nëse mendoni se foshnja juaj e ushqyer me formulë vuan nga kapsllëku, një mori pyetjesh ka të ngjarë të kalojnë në kokën tuaj: ‘A shkaktojnë kapsllëk formulat e pluhurit tek fëmijët?’, ‘A shkakton kapsllëk ndryshimi i formulës?’, ‘A mund të kontribuojnë përbërës si vaji i palmës te kapsllëku? ‘

Po, nese jeni duke perdorur nje marke te caktuar qumeshti po e njejta marke do te shihni se ka ne treg edhe nje formule te quajtur “Comfort” po nen emrin e vet. Duhet te dini se me rekomandim te mjekut pediater kjo formule mund ti fillohet femijes, pra formula normale mund te zevendesohet nga formula specifike “Comfort” e cila eshte e krijuar enkas per femijet me probleme me dhimbjet e barkut si edhe kapsllekun. Mendohet se kalimi ne kete lloj formule do ta beje tretjen edhe me te lehte per femijen.

Nderrrimi ne nje marke tjeter qumeshti shpesh del pa rezultat per vete faktin se femijes mund ti nevojitet kohe te pershtatet me ndryshimin dhe ne disa raste kjo mund te perkeqesoje kapsllekun e femijes.

Kjo është arsyeja pse mjekët zakonisht nuk sugjerojnë ndryshimin e formulës pa e ditur saktësisht se çfarë po i shkakton simptomat

Ne cilat raste mjeku mund te rekomandoje ndryshimin e qumeshtit te formules?

Në këto situata specifike, pediatrit mund të sugjerojnë një ndryshim të formulës për kapsllëk:

  • Fëmija juaj ka alergji ndaj qumështit. Shenjat mund të përfshijnë gjak ose mukus në jashtëqitjen e foshnjës suaj ose një fëmijë jashtëzakonisht të irrituar. Në këtë rast, një mjek mund të rekomandojë një formulë pa laktozë.

Nuk është gjithmonë e nevojshme për të kaluar në një formulë soje. Shumë fëmijë që janë alergjikë ndaj qumështit janë gjithashtu alergjikë ndaj sojës.

  • Fëmija juaj ka refluks acid. Pothuajse të gjithë foshnjat kanë refluks ose nxjerrin ushqimin (shpesh kjo është rezultat i ushqyerjes së tepërt ose mos mbajtjes së foshnjës drejt pas ushqyerjes). Thënë kështu, ekziston formula e foshnjës për refluksin. Këto formula zakonisht kanë proteina orizi që e trashin formulën.

Këtu është një pyetje tjetër që pediatrit marrin shpesh: A mund të shkaktojë kapsllëk hekuri në formulën e foshnjës?

Shqetësimi është i drejtë – në fund të fundit, kur të rriturit marrin suplemente hekuri, ata mund të kenë kapsllëk si efekt anësor. Por hekuri është jashtëzakonisht i rëndësishëm për rritjen dhe zhvillimin e trurit, kështu që nuk duhet të kaloni në një formulë të ulët hekuri.

Akademia Amerikane e Pediatrisë ka rekomanduar vazhdimisht që të gjithë foshnjat që marrin formulë dhe jo qumësht gjiri, të marrin formulë të pasuruar me hekur për të parandaluar aneminë nga mungesa e hekurit.

Si të lehtësoni kapsllëkun tek foshnjat.

Së pari, është gjithmonë më mirë të konsultoheni me pediatrin tuaj nëse dyshoni për kapsllëk. Në këtë mënyrë, ju mund të identifikoni alergjitë e mundshme, të përjashtoni shkaqet e tjera, të përcaktoni se është me të vërtetë kapsllëk dhe të gjeni një zgjidhje që funksionon për fëmijën tuaj.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Direct Transfer IBAN: