Bota e Gruas

Çfarë është displazia e ijeve tek bebet e vogla?

Tek bebat me displazi të ijeve, nyja e kockës së kofshës nuk përshtatet siç duhet në folenë e legenit. Ja çfarë duhet të dini për këtë gjendje relativisht të zakonshme. Ijet mbajnë peshën e trupit tuaj gjatë qëndrimit, ecjes, mbledhjes dhe ngjitjes së shkallëve. Ky artikulacion i rëndësishëm përbëhet nga një “top” (maja e kockës së kofshës) që përshtatet në një “fole” (legeni). Topi rrotullohet lehtë brenda legenit për të kryer funksionin e tij, përveç nëse keni lindur me një gjendje relativisht të zakonshme të quajtur displazia e ijeve.

Displazia e ijeve është në thelb një spektër problemesh që lidhen me mënyrën se si zhvillohet zona e ijeve. Zakonisht ndodh kur foleja është shumë e cekët për topin, gjë që rezulton në paqëndrueshmëri të ijeve. Me fjalë të tjera, topi nuk futet brenda folesë, duke bërë që kyçi të lëvizë jo siç duhet, ndërsa kërci i butë i foshnjës ngurtësohet në kockë. Gjendja shkon nga e lehtë(nyje të lirshme) në të rënda (zhvendosje e plotë), por nuk shkakton dhimbje.

Displazia e ijeve është anomalia më e zakonshme muskuloskeletale ose kockore dhe e kyçeve tek foshnjat. Në fakt, një në çdo 100 foshnje trajtohet për displazi të ijeve, ndërsa një në 500 foshnja ka shtrembëruar ijën gjatë lindjes, sipas Institutit Ndërkombëtar të Displazisë së Hipit. Diagnoza dhe trajtimi zakonisht ndodhin herët, duke parandaluar çdo problem shëndetësor gjatë rrugës. Këtu keni gjithçka që duhet të dini në lidhje me shkaqet, simptomat dhe opsionet e trajtimit për displazinë e ijeve te foshnjat.

Çfarë e shkakton displazinë e ijeve?

Sipas Dr Rosenfeld, displazia e ijeve nuk ka shkaqe të njohura në shumicën e foshnjave. Sidoqoftë, është e lidhur me pesë faktorë kryesorë rreziku:

  • Një histori familjare e displazisë. Sipas Institutit Ndërkombëtar të Displazisë së ijeve, fëmijët me një histori familjare të kësaj gjendjeje kanë 12 herë më shumë gjasa për ta patur atë.
  • Pozicioni breech. Një foshnjë është në siklet kur këmbët janë pranë qafës së mitrës së nënës, që do të thotë se ato do të vijnë më përpara gjatë lindjes.
  • Duke qenë fëmija i parë i lindur. Kjo rrethanë rrit probabilitetin e displazisë së ijeve sepse barku i nënës është më i ngushtë gjatë shtatzënisë së saj të parë, duke kufizuar kështu lëvizjen e fetusit. Instituti Ndërkombëtar i Displazisë së Ijeve thotë se 6 nga 10 rastet e displazisë ndodhin tek fëmijët e parë.
  • Të qenit femër. Mjekët spekulojnë se foshnjat femra janë më të përgjegjshme ndaj hormoneve të shtatzënisë të quajtura relaxin, të cilat lirojnë ligamentet dhe relaksojnë muskujt. Rreth 80% e pacientëve me displazinë e ijeve janë femra.

Nga këta faktorë, më të rëndësishmit janë historia familjare dhe pozicioni breech. Displazia e ijeve është gjithashtu më e zakonshme në kofshën e majtë, sipas Ernest L. Sink, MD, bashkëdrejtor i Qendrës së Spitalit për Kirurgji Speciale për Ruajtjen e Hipit.

Foshnjat gjithashtu mund të kenë displazi zhvillimore të kofshës pas lindjes, veçanërisht nëse këmbët e tyre mbahen drejt gjatë mbështjelljes. Ky pozicion i detyruar liron nyjet e ijeve dhe manipulon kërcin e butë, thotë Instituti Ndërkombëtar i Displazisë së Hipit. Prindërit gjithmonë duhet të hulumtojnë praktikat më të mira para se të mbështjellin fëmijën e tyre dhe ne kete problem ndikon edhe lidhja ne djep!

Si diagnostikohet Displazia e Ijeve?

Mjekët testojnë çdo të porsalindur për paqëndrueshmëri në ijë me një sërë manovrash. Ekzaminimet fizike nuk janë 100% efektive, megjithatë, dhe rezultatet në masë të madhe varen nga fakti nëse fëmija është i relaksuar. Për më tepër, pediatrit mund të mos zbulojnë bazat e cekëta të ijeve që nuk janë të zhvendosura. Kjo është arsyeja pse foshnjat me faktorë të dukshëm rreziku – si historia familjare dhe pozicionimi breech, shpesh kanë nevojë për teste shtesë me ultratinguj.

Shenjat e Displazisë së Ijeve

Nëse displazia e ijeve nuk duket gjatë ekzaminimit pediatrik, mund të jetë më e vështirë të diagnostikohet më vonë. Gjendja nuk është e dhimbshme dhe nuk ka simptoma të dukshme. Megjithatë, prindërit mund të vërejnë se njëra këmbë e fëmijës së tyre duket më e gjatë se tjetra. Nëse të dy ijet janë të zhvendosura, fëmija mund të ecë shtrembër, por shumica e të vegjëlve ecin në mënyrë qesharake, kështu që mund të jetë e vështirë të përcaktohet me saktësi kjo mospërputhje.

Trajtimi i Displazisë së Ijeve

Displazia e patrajtuar e ijeve nuk çon gjithmonë në komplikime. Sidoqoftë, meqenëse ijet nuk po rriten siç duhet, fëmijët mund të vuajnë nga një gjatësi e dobët dhe e pabarabartë e këmbës. Adoleshentët mund të përjetojnë siklet, ndërsa të rriturit mund të zhvillojnë çarje labrale të kofshës ose artrozë. Trajtimi i displazisë së ijeve varet nga mosha e foshnjës dhe ashpërsia e simptomave.

Reduktimi i Mbyllur

Për fëmijët midis gjashtë javëve dhe një vjeç, displazia e ijeve zakonisht trajtohet me një procedurë të reduktimit të mbyllur minimalisht invaziv. Foshnja juaj do të vihet nën anestezi dhe mjeku do të vendosë ijën në mënyrë të saktë aty ku duhet. Ai shton se fëmija do të veshë një parzmore pavlik(pavlik harness) për disa muaj për të mbajtur gjithçka në vend. Testet e mëvonshme do të konfirmojnë suksesin e operacionit.

Reduktimi i Hapur

Çdokush më i rritur se 12 muaj do të ketë nevojë për kirurgji të reduktimit të hapur. Përfundon gjithashtu nëse zvogëlimi i ngushtë nuk ishte i suksesshëm ose nëse displazia është e rëndë. Kur fëmija është nën anestezi të përgjithshme, mjeku do të bëjë një prerje për të ripozicionuar folenë e ijëve dhe për të riparuar ligamentet. Pas operacionit, fëmija do të duhet të veshë parzmore pavlik për të imobilizuar kofshën.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Direct Transfer IBAN: