Bota e Gruas

3 Shenja që tregojnë se fëmija juaj është gati të heqë dremitjen dhe si të kaloni në kohën e pushimit

Kur fëmijët ndalojnë dremitjen e fundit?

Vjen nje moment kur dremitja qe femija juaj bente do te eleminohet. Pra edhe pse kane qene një pjesë e rregullt e jetës së foshnjës tuaj gradualisht do të shkurtohen, dhe në një moment me rritjen dhe kalimin e kohes do te kemi 0 dremitje.

Por si ta kuptoni kur fëmija juaj është gati të mos e bëjë me dremitjen e fundit dhe të ndalojë së fjeturi gjatë ditës plotësisht?

Kalimet e dremitjeve ne nje me pak: Një vështrim i shpejtë

Në 12 muajt e parë të jetës së foshnjës tuaj, reduktimi i numrit te dremitjeve priret të ndodhe mjaft shpejt. Fëmija juaj do të kalojë nga 5 ose 6 dremitje çdo ditë në vetëm 2 dremitje pergjate muajeve në vitin e parë! Pastaj, në një moment midis 13-18 muajsh, fëmija juaj i vogël do të kalojë nga 2 dremitje në vetëm 1.

Mosha kur femijet ndalojne se beri dremitjen e fundit gjatë ditës ndryshon shumë. Disa të vegjël ndalen së fjeturi deri në moshën 2-3 vjeçare, ndërsa fëmijët e tjerë do të vazhdojnë të kenë nevojë për gjumë pas moshës 5 vjeçare! Sidoqoftë, mosha mesatare e fëmijëve për të ndaluar të fjeturit është diku midis moshës 3 dhe 4 vjeçare.

3 Shenja që fëmija juaj është gati të ndalojë së fjeturi gjatë ditës

Natyrisht, dritarja e kohës në të cilën mund të ndodhë kalimi nga një dremitje në asnjë dremitje është një kohë e gjatë. Pra, edhe pse i njihni mesataret, si mund të jeni të sigurt se fëmija juaj është me të vërtetë gati për të hequr atë dremitje? Cilat shenja duhet të kërkoni?

  1. Merr shumë kohë për të fjetur në kohën e dremitjeve

Vogëlushit tuaj i duhet shumë kohë për të fjetur në kohën e drekës, dhe në përgjithësi nuk duket i lodhur kur koha e gjumit afrohet. Kjo është një shenjë klasike që vogëlushi juaj mund të ketë filluar të heqë dorë nga dremitjet. Mos harroni, ndërsa fëmija juaj rritet, ai gradualisht mund të përballojë kohën më të gjatë zgjuar gjatë ditës. Për shembull, le të themi që fëmija juaj normalisht zgjohet në 7 të mëngjesit Ndërsa mund të jetë e vërtetë se, vetëm disa javë më parë, ajo ishte e lodhur dhe gati për një dremitje deri në orën 12:30 ose 13:00, ndërsa rritet, ajo do të jetë në gjendje të rrijë zgjuar më gjatë.

  • Merr shumë kohë për të fjetur në kohën e gjumit në darkë

Vogëlushit tuaj i duhet shumë kohë për të fjetur në darkë, dhe në përgjithësi nuk duket i lodhur kur koha e gjumit afrohet. Kjo shenjë shpesh shkon paralelisht me atë të mëparshme. Le të themi se kohët e fundit, foshnja juaj i ka rezistuar gjumit të tij të pasdites dhe në vend që të bjerë në gjumë kur e shtrini në orën 1:30 pasdite, ai në fakt nuk shkon për të fjetur deri në orën 14:30. Kjo mund të nënkuptojë që, në vend që të zgjohet në 3:00, ai zgjohet në 4:00 (ose ndoshta edhe më vonë). Problemi këtu është se kjo kohë e mëvonshme e zgjimit pothuajse me siguri do të përkthehet në probleme para gjumit në darkë.

Sigurisht, edhe fëmijët e vegjël që flenë në kohën e tyre normale mund të luftojnë para gjumit. Pse? Përsëri, tani që fëmija juaj është më i rritur, ai mund të përballojë më shumë kohë zgjuar. Kështu që edhe dremitja e tij normale përfundimisht do të jetë gjumi i tepërt i pasdites dhe do të fillojë të ndikojë në kohën e gjumit të darkës.

  • Anashkalon dremitjet

Fëmija juaj heq dremitjen e pasdites plotësisht, por nuk shfaq ndonjë efekt anësor negativ. Nëse foshnja juaj nganjëherë e kalon dremitjen e saj fare, por duket mirë (pa frikë, nuk duket e lodhur deri në mbrëmje herët, mund të shkojë në shtrat në një kohë të arsyeshme, etj.), Kjo është një shenjë e mirë që ajo është gati ta heqë atë dremitje pasdite.

Si t’i ndihmoni fëmijët tuaj të heqin dremitjet?

Kalimet e dremitjeve mund të jenë të ndërlikuara.

Disa të vegjël mund të jenë në gjendje të ndalojnë të fjeturit që nga dita e parë dhe pothuajse nuk do të kenë nevojë për një sy gjumë tjetër pasdite. Fëmijët e tjerë të vegjël mund ta bëjnë kalimin më gradualisht.

Kur fëmijët ndonjëherë dremisin dhe ndonjëherë jo

Për shembull, foshnja juaj mund të shkojë 3 ditë pa një dremitje pasdite, por në ditën e 4-të, atij mund t’i duhet ajo dremitje. Besoni apo jo, djali i vogël i nje nene trajnimi e bëri këtë për më shumë se një vit! Filloi si çdo ditë tjetër kur ai ishte rreth 3 vjeç; ai do të flinte një ditë, por jo të nesërmen. Pastaj, me kalimin e kohës, ai kishte gjithnjë e më shumë ditë pa gjumë, derisa ne ishim duke fjetur një herë në javë, ose një herë në 10 ditë. Vetëm kur ishte rreth 4.5 vjeç ai ishte në gjendje të kalonte javë të tëra pa një sy gjumë.

Kur fëmijët nuk janë të lodhur

Ndërsa punoni në këtë tranzicion, përdorni sinjalet e femijes tuaj si një udhëzues. Nëse fëmija juaj me të vërtetë nuk duket i lodhur në kohën e drekës, atëherë mos u përpiqni të bëni një dremitje. Në vend të kësaj, bëni ‘kohë pushimi’ – vendoseni fëmijën tuaj në shtrat me disa libra dhe lodra të vogla dhe lërini që të luajë në qetësi për një orë. Kjo është një fitore për të gjithë: juve ju jep një pushim, i lejon vogëlushit tuaj të argëtohet dhe të pushojë, dhe, nëse fëmija juaj është i lodhur, ai ka mjedisin e qetë dhe të relaksuar që i duhet të shtrihet dhe të flejë.

Rregullimi i kohës së gjumit kur fëmijët ndalojnë së fjeturi

Mbani parasysh gjithashtu, se në fazat e hershme të këtij tranzicioni të dremitjes, mund t’ju duhet të rregulloni pak kohën e gjumit. Mos harroni, shumat e përgjithshme të gjumit kanë tendencë të jenë të qëndrueshme për foshnjat dhe të vegjlit.

Fëmijët 2-vjeçarë kanë nevojë për 12-14 orë gjumë çdo ditë, ndërsa fëmijët 3 vjeç kanë nevojë për më shumë se 11-13 orë.

Pra, nëse fëmija juaj nuk po fle më shumë, ai mund të ketë nevojë të shkojë në shtrat pak më herët (dhe mund të zgjohet pak më vonë në mëngjes) në mënyrë që të kompensojë atë gjumë të humbur gjatë ditës. Kjo është normale.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Artemisa Brahimaj

Artemisa Brahimaj

Themeluese e Bota e Gruas
Më të shikuarat

Postime të ngjashme

Direct Transfer IBAN: